Presentatie tactielboekenserie “Voeljeleesboek” 

 

De werkgroep van de “Voeljeleesboeken”

Vanuit Visio: Anneke Blok, Marion Brillemans, Marianne v.d. Vinne, Ingrid Stekelenburg, Gyntha Goertz. Vanuit Dedicon: Ann Conefrey

 

27-09-2018: Visio Onderwijs Rotterdam presenteert met trots de serie 'Voeljeleesboek'

Deze zesdelige tactiele vervolgserie op de "Voeljeboekje"-reeks is een serie heel eenvoudige braille-zelfleesboeken met een verhaaltje, zinvolle tactiele illustraties en een bijpassend voorwerp in een opbergvak.

Doel van deze serie: stimuleren van beginnende braille-geletterdheid bij jonge zeer slechtziende en blinde kinderen met een (ontwikkelings) leeftijd van 5-9 jaar.

Het "Voeljeleesboek" is een serie ‘samenleesboeken’ en daarmee wereldprimeur voor leesplezier in braille.

De serie is bedacht en geschreven door vier Visio-leerkrachten uit Rotterdam. 

Het grafisch ontwerp en de uitvoering van de illustraties is gedaan door Ann Conefrey.

Op de scholen van Visio wordt deze serie gebruikt en ouders kunnen de boeken gratis lenen via de bibliotheekservice Passend Lezen.

 

***

 

28-10-2019: Visio wint tweede prijs bij internationale wedstrijd Tastboeken

"Bij de 20e internationale wedstrijd voor aangepaste literatuur van Typhlo & Tactus, heeft het tastboek "Dag Spin" de tweede prijs gewonnen. 
Het tastboek is ontwikkeld door Gyntha Goertz, coördinator en braille-expert bij onderwijs Rotterdam en door grafisch ontwerper Ann Conefrey. 'Dag Spin' is onderdeel van de serie "Voeljeleesboek". 

De jury, die bestaat uit acht vertegenwoordigers uit de deelnemende landen, is twee lange dagen bezig geweest om uit alle inzendingen de winnaars te kiezen. Er waren in totaal 61 inzendingen uit 18 landen.
Uit dezelfde serie eindigde het boek “Tom wil een hap” bij de laatste 10. Dit boek is van Marion Brillemans, voormalig leerkracht Visio onderwijs Rotterdam en Ann Conefrey."

***

 

2021: Uit 'LEESWIJZER, Informatiegids over lezen voor kinderen met een visuele beperking

"Nieuw is ook de serie braille-tastboeken voor braillelezers die in een lager tempo leren lezen. Zij hebben behoefte aan boeken die niet kinderachtig zijn voor hun leeftijd. Marion Brillemans schreef vanuit haar jarenlange ervaring als leerkracht bij Visio Onderwijs drie boeken en bedacht de illustraties. Voor alle boeken heeft grafisch ontwerpster Ann M. Conefrey de ontwerpen gemaakt en het hele productieproces
begeleid. De boeken volgen de richtlijnen die speciaal voor de doelgroep zijn opgesteld. Deze gaan verder dan de algemene AVI-richtlijnen.
De titels zijn 'De schat van Teun', 'Fee en Pip' en 'We gaan op kamp', oplopend in moeilijkheidsgraad."

 

***

 

08-04-2022: Eervolle vermelding tactiel boek 'Fee en Pip' tijdens internationale wedstrijd

Tijdens de tweejaarlijkse internationale wedstrijd van Typhlo & Tactus voor tactiele boeken kreeg het Nederlandse Fee en Pip een eervolle vermelding. Polen riep het boek uit als “coup de coeur”, wat zoveel betekent als “in het hart geraakt” of “favoriet”. Een geweldig leuke opsteker voor schrijfster Marion Brillemans, gepensioneerd leerkracht van Visio Onderwijs en Ann Conefrey, grafisch ontwerper.​​​​​​​

Professor dr. Bob Marek van de Poolse jury schreef: “Een leuk verhaal over vriendschap, prachtig verteld en prachtig geïllustreerd. De illustraties zijn realistisch en prettig om te voelen en te verkennen. Het boek is heel goed gemaakt; kinderen zullen het graag meerdere keren lezen, ook oudere kinderen.”

Koninklijke Visio presenteerde namens Nederland liefst vijf tactiele boekjes, waarvan drie gemaakt door studenten ergotherapie van de Hogeschool van Amsterdam. De twee andere waren Fee en Pip en Pam de inktvis. Dit laatste boek is geschreven door Marianne van der Vinne, ambulant onderwijskundig begeleider bij Visio. Ann Conefrey ontwierp en produceerde ook dit boek.